LASSUS, de boetepsalmen

Musica Impulscentrum
2 min readApr 27, 2023

--

LASSUS, de boetepsalmen verbindt eeuwenoude muziek met de verhalen van drie vrouwen in detentie
— Een unieke en pakkende documentaire over muziek, schuld, boete en verlossing.

Hoe gaan we vandaag om met schuld en verlossing? Met de boetepsalmen van Lassus achter de hand, gaan documentairemaker Griet Teck en Maud Seuntjens in gesprek met drie vrouwen uit de gevangenis van Brugge. Binnen de muren en strikte regelgeving van de gevangenis, huist er een wereld op zich. De vrouwen zelf mogen niet in beeld worden gebracht. Met muziek als middel en de teksten van het Oude Testament als inspiratiebron, maakt Griet Teck een intiem portret van drie vrouwen en hun beleving van schuld en verlossing.

‘We wisten totaal niet hoe de vrouwen in detentie zouden reageren op de intense klanken van Lassus’ Boetepsalmen. De muziek creëerde een intimiteit waarbij de mens centraal staat. Voorbij schuld en boete.’
— Griet Teck, regie, cinematografie en montage

Participatieproject in beeld
De documentaire LASSUS, de boetepsalmen is een co-productie van Concertgebouw Brugge en Musica Impulscentrum die tot stand kwam in het kader van Topstukweek LASSUS. Filmmaker Griet Teck werd gecontacteerd met de vraag een participatief project in beeld te brengen rond de muziek van Lassus’ Boetepsalmen. In samenwerking met De Rode Antraciet, een organisatie die instaat voor een groepsaanbod van sport & cultuur in verschillende gevangenissen in Vlaanderen, werd gekozen om aan de slag te gaan in de vrouwenafdeling van het Penitentiair Complex van Brugge. In samenspraak met het Ministerie van Justitie werd het traject binnen de muren verder uitgetekend, samen met drie vrouwen die op dat moment in detentie verbleven.

‘Met dit project proberen we de mens achter de gedetineerde te tonen en hen niet te reduceren tot zijn feiten of straf.’
— Tine Van Laeken, De Rode Antraciet

--

--

Musica Impulscentrum

Musica staat voor een bewuste en avontuurlijke omgang met klank en muziek. Via dit kanaal willen we onze artistieke en pedagogische expertise delen.